Pludseligt høretab – hvad skal man gøre?
Forestil dig, at du vågner en morgen og pludselig ikke kan høre på det ene øre. Eller at din hørelse forsvinder brat i løbet af dagen, uden nogen oplagt forklaring. Pludseligt høretab er en skræmmende oplevelse, og mange ved ikke, hvordan de skal reagere – men tid er afgørende.
Pludseligt høretab kan i nogle tilfælde behandles, men kun hvis man handler hurtigt. I dette blogindlæg gennemgår vi, hvad pludseligt høretab er, hvad der kan forårsage det, og vigtigst af alt – hvad du skal gøre, hvis det sker for dig.
Hvad er pludseligt høretab?
Pludseligt høretab (også kendt som sudden sensorineural hearing loss, SSHL) opstår typisk fra det ene øjeblik til det andet – eller i løbet af få timer eller dage. Det sker som regel kun på det ene øre og kan være ledsaget af symptomer som:
I nogle tilfælde oplever man en gradvis forringelse over et par dage, men ofte indtræder høretabet uden varsel. Det kan være midlertidigt – men det kan også blive permanent, hvis det ikke behandles i tide.
Hvad forårsager pludseligt høretab?
Der findes mange mulige årsager til pludseligt høretab, men i cirka 90% af tilfældene kan lægerne ikke finde en præcis forklaring. De mest almindelige årsager inkluderer:
1. Virusinfektioner
En af de mest sandsynlige årsager til pludseligt høretab er virusinfektioner, f.eks. forkølelses- eller influenzavirus, der angriber det indre øre og skader høreorganerne.
2. Blodcirkulationsproblemer
Nedsat blodtilførsel til det indre øre kan skade hørelsen. Dette kan skyldes stress, forhøjet blodtryk eller andre kredsløbsproblemer.
3. Autoimmune sygdomme
I sjældne tilfælde kan kroppens eget immunsystem fejlagtigt angribe det indre øre, hvilket fører til pludseligt høretab.
4. Traumer eller trykændringer
Høretabet kan også opstå efter et kraftigt slag mod hovedet, en eksplosion, dykning eller flyvning, hvor trykændringer påvirker øret.
5. Medicinske bivirkninger
Visse typer medicin – særligt nogle antibiotika, kemoterapimedicin og smertestillende midler i høje doser – kan forårsage høretab som bivirkning.
6. Tumorer (sjældent)
I meget sjældne tilfælde kan en godartet tumor (f.eks. et acusticusneuronom) trykke på hørenerven og føre til høretab.
Hvad skal du gøre, hvis du oplever pludseligt høretab?
1. Søg lægehjælp med det samme
Pludseligt høretab er en medicinsk nødsituation. Jo tidligere du søger behandling, desto større er chancen for at få hørelsen tilbage. Hvis du oplever pludseligt høretab, bør du kontakte din læge eller en øre-næse-hals-specialist (ØNH-læge) inden for 24-48 timer.
2. Undgå at vente og se, om det går over
Mange venter og håber, at hørelsen vender tilbage af sig selv. Men i de fleste tilfælde kræver det behandling – og jo længere tid du venter, desto større er risikoen for permanent høretab.
3. Bliv undersøgt af en specialist
En ØNH-læge vil typisk foretage en høreprøve og en række tests for at finde ud af, hvad der kan være årsagen. I nogle tilfælde kan der også være behov for en MR-scanning for at udelukke tumorer eller andre neurologiske årsager.
Hvordan behandles pludseligt høretab?
Behandlingen afhænger af den formodede årsag, men de mest almindelige behandlinger er:
Hos omkring 50% af patienterne forbedres hørelsen delvist eller helt med behandling, men chancen er langt højere, hvis man søger hjælp hurtigt.
Hvad hvis hørelsen ikke kommer tilbage?
Hvis pludseligt høretab bliver permanent, findes der heldigvis hjælpemidler, som kan gøre hverdagen lettere:
Forebyggelse – kan man undgå pludseligt høretab?
Da den præcise årsag ofte er ukendt, er det svært at forebygge pludseligt høretab helt. Men du kan mindske risikoen ved at:
Få hjælp hos Høreekspert
Pludseligt høretab er alvorligt, men du er ikke alene. Hos Høreekspert tilbyder vi rådgivning, høreprøver og hjælp til at finde den bedste løsning for dig efter udredning hos ørelægen.
Har du oplevet pludseligt høretab? Kontakt os i dag, så vi kan hjælpe dig med at få den bedst mulige behandling!